Image

prevenție și stare de bine pentru animale de companie

Se estimează că în România există peste 11 milioane de animale de companie. Acestea beneficiază astăzi din ce în ce mai mult de asistență medicală de calitate. Numarul mare de cabinete veterinare fac serviciile de sănătăte larg accesibile, iar apariția spitalelor generaliste, precum și a celor specializate, indică nevoi care înca se dezvoltă în piață. În același timp, sunt un indicator al disponibilității proprietarilor de a aloca resurse personale în creștere pentru animalele pe care le îngrijesc. Mai larg, reprezintă un indicator al modului în care a evoluat și în Romania relația proprietarilor cu acestea – animalele de companie sunt membri importanți ai familiei, care se bucură de afecțiune, grijă si drepturi.

Pe masura ce tratamentele medicale critice au devenit accesibile și o necesitate care poate fi lesne satisfacută proprietarii trec la un nivel superior. Îsi doresc ca partenerii lor sa aibă parte de o viață cât mai lungă, iar calitatea vieții a căpătat o importanță mai mare. Bolile metabolice, alergiile, recuperarea în urma afectărilor neurologice, tratamentele pentru cancer, afecțiunile geriatrice devin zone predilecte pentru proprietari, spre care ne uităm și noi cu maximă atenție.

Trebuie să ne așteptăm ca aceste afecțiuni să cunoască o prevalență ridicată, dar să vedem și exigențe noi. Ca și in domeniul uman, creșterea opțiunilor de nutriție pentru animalele de companie nu a fost însoțită de o creștere echivalentă a atenției pentru calitatea alimentației și adaptarea sa în funcție de vârstă. Această situație conduce la creșterea afectărilor hepatice, pancreatice și digestive în general, care îi îngrijorează pe proprietari. Acestora li se adaugă problemele genetice cu boli inflamatorii sau autoimune rezultate inclusiv din modul de împerechere al animalelor de companie, un domeniu care se afla înca la început în România.

Toate acestea reclamă noi abordări pentru întregul domeniu veterinar – nutriție modernă, adaptată și de calitate superioară, terapii pentru afecțiunile non-critice, noi medicamente care să rămână eficiente, dar care să fie prietenoase într-un complex de afecțiuni multiple, suplimente alimentare care să întârzie afectările specifice și cunoscute ale speciilor, precum și ale înaintării în vârstă. La Farmavet, înțelegem tendințele schimbării de paradigmă și scanăm permanent industria mondială veterinară pentru a identifica acei producători și furnizori care se află în avangarda cercetarii și soluțiilor de astăzi și de mâine pentru animalele de companie.

Image
Image
Image
Image